John KellyDe nieuwe secretaris van het Amerikaanse 'Deparment of Homeland Security' heeft onlangs aangegeven dat buitenlandse bezoekers die naar de Verenigde Staten willen reizen mogelijk hun wachtwoorden voor hun social media accounts zullen moeten afstaan als voorwaarde om het land in te mogen.

"We want to say, for instance, which websites do you visit, and give us your passwords, so we can see what they do on the internet, if they don't want to give us that information, they don't come in."

Kelly gaf aan dat dit punt weliswaar nog steeds werk-in-uitvoering is en niet noodzakelijkwijs iets is dat men nu direct wil toepassen, maar dat de maatregel van President Donald Trump om mensen uit zeven moslimlanden te weren wel een mogelijkheid geeft om meer serieus dan ooit tevoren te kijken naar mensen die de VS willen inreizen.

Mij persoonlijk lijkt dit voornemen een heel foute zaak, mensen die daadwerkelijk iets "fouts" op een social media website hebben gezet kunnen voordat ze willen vertrekken naar de VS deze berichten weer verwijderen of desnoods hun hele account opzeggen. Bovendien verwacht ik dat zij die echt foute plannen hebben dat wel met een account doen dat niet naar hun eigen identiteit terug te leiden zal zijn en zodoende dus ook niet aangegeven zal worden.

Dat het vrijgeven van social media accounts verder gaat dan inzage geven in het eigen reilen en zeilen van degene wiens account het betreft moge duidelijk zijn; er is namelijk direct ook inzage in met wie iemand bevriend is en de niet-publieke gegevens van deze vrienden.