VoIP is een term die nog niet zo heel lang bestaat en een afkorting is voor Voice over IP, oftewel in gewoon Nederlands spraak over internet. Bellen dus.

VoIP is hot en het is niet meer tegen te houden. VoIP stelt ons in staat om te (blijven) bellen met ons eigen oude vertrouwde telefoonnummer zonder daarbij nog "verplicht" klant van KPN te moeten blijven.

 

Vrijwel iedereen die zich in zee begeeft met deze techniek heeft ten minste één voordeel en dat is vaak kostenbesparing ten opzichte van vroeger tijden toen de KPN lijn nog werd gebruikt om te bellen.

VoIP kan op een aantal manieren worden geimplementeerd. Zo heb je bijvoorbeeld (maar zeker niet uitsluitend) Internet + Bellen van KPN (dat gebruik maakt van het SIP protocol) en @Home Telefonie (dat feitelijk VoATM is). Voor het SIP protocol zijn er bovendien nog andere methoden om te gaan bellen waarbij KPN dus zoals eerder gezegd helemaal overbodig kan zijn en waarbij tevens meer voordelen mogelijk zijn.

Meer voordelen?

Ja, meer voordelen. Een goede manier om dit aan te tonen is om eens te kijken naar bijvoorbeeld @Home telefonie. Klanten van deze dienst kunnen voor gehalveerd tarief onderling bellen (dus 50% korting) en voor gelijke tarieven als KPN hanteert naar overige nummers. Het maandbedrag is fors lager dan vroeger bij KPN en bij de twee duurste internet abonnementen zelfs gratis (dus nog meer korting).

Ikzelf gebruik al sinds geruime tijd de VoIP-dienst van Budgetphone. Zij gebruiken met hun dienst het SIP-protocol en zij bieden meer voordelen. Als eerste is ook het maandbedrag veel lager dan de traditionele KPN-lijn, bovendien zijn alle gesprekken naar andere klanten van Budgetphone geheel gratis en alle overige gesprekken veel goedkoper dan de tarieven die KPN hanteert bij hun traditionele telefoniedienst. Ten slotte is het ook nog mogelijk om te bellen met het zogenaamde SIP-adres in plaats van het telefoonnummer van een andere beller (waar ook ter wereld en onafhankelijk van Budgetphone), waardoor ook die verbinding geheel gratis is.

Dit laatste is helaas maar bij weinig mensen bekend, maar maakt in mijn ogen een SIP-aanbieder de meest kostenefficiente oplossing.

En er zijn nog meer voordelen bij het gebruik van SIP!

SIP is over het algemeen niet gebonden aan "slechts" één telefoon. Het is bij veel SIP-providers mogelijk om meerdere keren aan te melden zodat meerdere telefoons (hardwarematig of softwarematig via de computer) tegelijk gebruik kunnen maken van het toegekende telefoonnummer; wanneer dat nummer wordt gebeld, gaan alle aangemelde apparaten over ongeacht de plaats waar deze apparaten zich bevinden. Het eerste apparaat dat vervolgens opneemt heeft het gesprek te pakken, terwijl alle andere apparaten nog steeds gebeld kunnen worden of kunnen uitbellen (dus gratis meerdere lijnen ter beschikking).

Ook kan een SIP-apparaat worden meegenomen bij reizen, waardoor op elke plek waar dit apparaat een verbinding met internet kan maken gebeld kan worden vanaf en naar je eigen nummer. Je zou dus op vakantie in Spanje kunnen bellen met familie in Nederland tegen dezelfde gunstige tarieven die je altijd hebt. En uiteraard kan je ook teruggebeld worden op je Nederlandse nummer.

Resumé: Ik vind alle VoIP oplossingen en bewegingen naar deze oplossingen toe goed, maar in het bijzonder ben ik gecharmeerd van de SIP-oplossingen van de "onafhankelijke" aanbieders, aangezien deze niet duurder zijn in aanschaf, vaak goedkoper in gebruik en bijna altijd de meeste mogelijkheden bieden aan de gebruikers.