Fake-Hacker-WiFiControleren en beantwoorden van e-mail, facebook, twitter, aankopen doen via internet en bankzaken regelen zijn zomaar wat activiteiten waar veel mensen (bijna) dagelijks mee bezig zijn. Op elk moment van de dag en overal. Niet alleen thuis, maar ook op het werk, in de stad, vanuit restaurants en het vliegveld.

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen altijd en overal online en het liefste ook nog via een goedkope (vaak zelfs gratis) wifi-verbinding.

Dat verreweg de meeste draadloze verbindingen erg onveilig en gevoelig zijn voor identiteitsfraude weten veel mensen echter niet. Dit geldt niet alleen voor de draadloze netwerken waarvoor geen wachtwoord nodig is, maar ook voor verreweg de meeste openbare netwerken waar bijvoorbeeld iedereen hetzelfde wachtwoord gebruikt om verbinding te maken.

 

loginvensterBijna iedereen heeft mede door Internet veel (vaak tientallen) verschillende accounts. Accounts voor internet bankieren, (vaak meerdere) e-mail accounts (hotmail, gmail, provider), vele verschillende webwinkels, DigiD, login behorend bij je mobiele telefoon abonnement of van je energieleverancier, Facebook, LinkedIn, Twitter, Marktplaats, Paypal, Dropbox, Wifi-wachtwoord(en), pin-, puk- en unlock codes voor je telefoon of simkaart, enzovoort.

Nadat we op het werk eerder dit jaar een nieuwe beveiligingsoplossing hadden geïnstalleerd, een zogenaamde Unified Threat Management (UTM) oplossing ben ik hiermee thuis ook zelf aan de slag gegaan.

Waar veel mensen thuis een simpele (wifi) router hebben staan waarmee alle aangesloten computers het internet op kunnen en waar veel bedrijven traditioneel een firewall in gebruik hebben is de laatste tijd met name onder bedrijven een verschuiving van een "simpele" firewall naar een complete UTM oplossing merkbaar.

In een vorige post had ik het al over Sophos UTM en de mogelijkheid deze oplossing gratis thuis te kunnen gebruiken, in dit artikel ga ik verder in op de installatie van Sophos UTM.

Het installeren van de software kan gebeuren in ofwel een virtuele machine ofwel op een losse computer welke nergens anders voor gebruikt wordt. Tijdens de installatie zal de harde schijf van het systeem gewist worden en het is ook niet mogelijk het systeem na de installatie voor iets anders in te zetten dan als UTM oplossing tenzij het systeem weer opnieuw geïnstalleerd wordt uiteraard.

ebook introducing Windows8 an overview for IT-professionalsMicrosoft heeft onlangs dit e-book uitgebracht en stelt het gratis ter beschikking op haar website. Onderstaand de Engelse omschrijving en een overzicht van de behandelde onderwerpen.

Klik hier om het boek te downloaden.

 

Is this book for you?

Get a headstart evaluating Window 8—guided by a Windows expert who’s worked extensively with the software since the preview releases. Based on final, release-to-manufacturing (RTM) software, this book introduces new features and capabilities, with scenario-based insights demonstrating how to plan for, implement, and maintain Windows 8 in an enterprise environment. Get the high-level information you need to begin preparing your deployment now.

Topics include:

• Performance, reliability, and security features

• Deployment options

• Windows Assessment and Deployment Kit

• Windows PowerShell™ 3.0 and Group Policy

• Managing and sideloading apps

• Internet Explorer® 10

• Virtualization, Client Hyper-V, and Microsoft Desktop Optimization Pack

• Recovery features

Subcategorieën