Afgelopen zondag tien december was het zover, mijn eerste duik in Nederlands zout water en wel in de Grevelingen aan de Kerkweg in Den Osse. Met een watertemperatuur van acht graden celsius was het water niet bepaald warm te noemen, maar dat mocht de pret zeker niet drukken.

Wat een verschil met duiken in zoetwater! Het eerste dat ik zag was een ondiepe zandvlakte waarover vele krabbetjes zich aan het warmrennen waren. Zoveel leven heb ik in zoetwater volgens mij nog niet bij elkaar gezien, hoewel ik ook hier maar erg weinig vis heb gezien.

Iets verderop gekomen liggen schuin naar beneden betonnen platen op de bodem welke er ooit zijn neergelegd om de begroeiing te stimuleren. Hier was het voor mij een ware lust voor het oog. Nog maar weinig krabben hier, maar des te meer zeesterren om dan niet te vergeten een aantal flinke zeekreeften die weliswaar weggekropen zaten in een donker gat maar toch goed te zien waren met mijn lamp; erg indrukwekkend als je voor het eerst zo'n beest in levenden lijve ziet (op de foto hieronder is een dergelijke kreeft te zien). Ik durf wel te zeggen dat ik mijn ogen heb uitgekeken en eigenlijk weet ik niet eens wat ik precies allemaal gezien heb.

Na deze duik nog een opmerkelijk verschil met duiken in zoetwater; toen ik zei dat het zicht hier erg goed was (met zo'n vijf tot zes meter) werd mij direct door vele anderen verteld dat het zicht vandaag eigenlijk maar slecht was......... Ik kan me toch herinneren dat ik het een week eerder moest doen met amper twee meter zicht. Het schijnt dus niet ongewoon te zijn dat er zo'n tien meter zicht is op deze duikplek.

Dit was voor mij een dag om niet snel te vergeten, twee mooie duiken gemaakt van respectievelijk 52 en 56 minuten. Voor dit jaar zeker de laatste duiken in Nederland aangezien ik volgende week met vakantie mag en waarschijnlijk waren het tevens ├╝berhaupt de laatste twee duiken van dit jaar, aangezien de duiken welke ik op vakantie hoop te maken waarschijnlijk pas in januari zullen zijn.

Zeekreeft
bron: Edgar Donkervliet, www.EdgarsOnderwaterWereld.tk