Eindelijk was het zover. Vrijdag 13 juli 2007 ben ik in de auto (volgestopt met duik- en kampeerspullen) gestapt om een weekje te gaan duiken in Zuid-Frankrijk.

Mijn eigen duikclub Scuba City organiseert samen met Divocean elk jaar dit uitstapje en voor mij was dit de eerste keer om hier aan deel te nemen.

Aangezien ik mijn ervaringsniveau nog niet heel hoog inschat leek het mij goed te kiezen voor de zogenaamde "Specialty Totaal" cursus, waarbij drie duik onderdelen in cursusvorm dieper worden belicht, te weten: diepduiken (met deze cursus op zak mag je van Padi duiken maken tot een diepte van 40 meter), nachtduiken en wrakduiken (waarbij inbegrepen wrakken binnengaan met behulp van een lijntje).

Vrijdagavond doorgereden tot aan Valence (100 kilometer beneden Lyon) en daar op een camping de nacht doorgebracht om de volgende ochtend de laatste drie uur naar Sanary-Sur-Mer te overbruggen (in totaal 1215 kilometer).

Op zondag was inmiddels iedereen gearriveerd op de camping en is er een gezamenlijke opening/briefing gehouden waarin alle mensen van de organisatie zich voorstelden en waarbij in een notedop het reilen en zeilen van de komende week werd uitgelegd, in het kort elke dag om 7:00 uur ontbijt en om 8:00 uur vertrekken naar de eerste duikstek.

Maandag 16 juli begon het echte duiken. We hebben twee mooie duiken gemaakt in Marseille op de wrakken Chaouen en Liban.

Dinsdag overdag ook weer twee duiken, ditmaal in La Madrague. De eerste duik ging naar een vliegtuigwrak van een Lockheed P38 Lightning, de tweede duik was in een klein grottenstelsel waarbij we door gebruik te maken van een lijntje de grot zijn ingegaan. Dinsdagavond hebben we vervolgens nog een nachtduik gemaakt waarbij we onder andere een rechte lijn en een vierkant moesten zwemmen op kompas- en natuurlijke navigatie.

Woensdag zijn we naar de haven van St. Elms (La Seyne sur Mer) gegaan en hebben we gedoken op een wrak van een watervliegtuig (een Dornier) en op een mooi rif net voorbij de Deux Frères rotsformaties.

Donderdag zijn we vertrokken naar Hyères waar de eerste duik ging naar het wrak van de Middellandse Zee; de Donator (alias Prosper Schiaffino). Dit schip ligt op een diepte van ruim 50 meter op de bodem van de zee, hoewel we zelf niet dieper zijn geweest dan 43,5 meter (wat nog altijd erg diep is). De tweede duik van de dag ging naar La Gabinière; een hele mooie stek waar we onder andere barracuda's en grote merou's (baarzen) hebben gezien. Donderdagavond zijn we teruggegaan naar La Madrague en hebben daar een nachtduik op het vliegtuigwrak van de P38 Lightening gemaakt. Dit was écht gaaf. We hebben onder andere octopus, sepia, conger en steenvissen gezien.

Vrijdag alweer de laatste duikdag met de eerste duik op het wrak van de Arroyo waarbij we ook weer met een lijntje het wrak in gegaan zijn en hierbij te maken kregen met enkele zaken die specifiek kunnen optreden bij wrakduiken, namelijk een smalle gang waar we aan het einde niet verder konden en dus moesten omdraaien. Bij deze draai zorgden we zelf voor opwerveling van slib (onbedoeld) waardoor het zicht slechter werd. Nadat we het wrak weer uitwaren zijn we uitgezwommen rondom de Deux Frères. De middagduik ging naar het (bijna geheel vervallen) wrak van de Tromblon. Hier een hele gave duik gemaakt met veel congers en murenes.

Kort samengevat heb ik een geweldige week gehad waarin ik twaalf nieuwe duiken heb mogen loggen in mijn logboek en waarbij ik heel veel nieuwe dingen heb geleerd.

Alle duiken (en bijbehorende dieptes) zijn terug te vinden in mijn online logboek.