Van 27 april tot en met 4 mei 2010 zijn we met z'n drietjes naar Marsa Alam, Egypte op vakantie geweest.

Marsa Alam is vooral bekend onder duikers en het is een relatief nieuwe plaats die bij lang na nog niet zo toeristisch is als bijvoorbeeld Sharm El Sheikh of Hurghada. Eind april, begin mei is ook het klimaat in Egypte prima voor ons Nederlanders te behappen met gemiddeld een 30 graden en het zeewater op zo'n graad of 25.

Ik heb gedurende deze acht dagen vakantie zes mooie duiken gemaakt en kunnen constateren dat ook onderwater duidelijk te merken is dat het toerisme hier nog niet is zoals op veel andere plaatsen in Egypte. Het koraal is er behoorlijk ongeschonden en ook heb ik tijdens de duiken die ik maakte geen gekke capriolen zien uithalen door andere duikers.

Wel heb ik behoorlijk wat pech gehad bij de duik op het Elphinstone rif; een zeer gave duikstek met vaak veel stroming. We werden met een speedboot met 2x 150pk naar de duikstek gevaren en aldaar merkten we dat er erg weinig stroming stond, dat staat dus garant voor voldoende duiktijd zonder voorbij geblazen te worden aan het rif. Tijdens de briefing werd verteld dat we aan het einde van het rif gewoon door zouden duiken "het blauwe in", aangezien daar de kans op het zien van haaien het grootst was (en ongeveer 50%).

Na de duik echter geen haai gezien en moesten we weer terug de boot in. Ik ging als eerste en eenmaal op de boot toen ik net mijn vinnen uitgedaan had verscheen daar een Oceanic whitetip haai (Longimanus) die de hele boel van erg dichtbij kwam verkennen. Ik moest het hele spektakel helaas vanaf de boot aanschouwen in plaats van in het water. Na een paar seconden inspectie was het beest net zo snel als hij was gekomen ook weer verdwenen.

Oceanic whitetip haai (Longimanus)

De laatste twee dagen heb ik gedoken op het huisrif van het goede hotel Hotel Three Corners Fayrouz Plaza. De voorlaatste dag zag ik al een schildpad, de laatste duikdag mocht ik er drie aanschouwen.

Met zijn drie├źn hebben we een fantastische vakantie beleefd en ook Rick heeft zich de hele week kostelijk vermaakt op het strand en in het zwembad bij het hotel.