Foto van mij en Paul in een bijt tijdens ijsduik

Het is weer zover.....

Na het behalen van mijn ijsduik brevet vorige winter hebben we nu weer het geluk dat er ijs ligt dat dik genoeg is om overheen te lopen (en dus ook om onder te duiken).

26 december jl. had ik het genoegen weer onder het ijs te kunnen duiken en heb direct twee duiken gemaakt van zo'n twintig minuten. Afgelopen zondag; 2 januari wederom geluk en ook toen weer twee ijsduiken gemaakt.

Hopelijk blijft het ijs nog een poosje liggen zodat ook in deze tak van duiken ervaring kan worden opgebouwd.

Van 27 april tot en met 4 mei 2010 zijn we met z'n drietjes naar Marsa Alam, Egypte op vakantie geweest.

Marsa Alam is vooral bekend onder duikers en het is een relatief nieuwe plaats die bij lang na nog niet zo toeristisch is als bijvoorbeeld Sharm El Sheikh of Hurghada. Eind april, begin mei is ook het klimaat in Egypte prima voor ons Nederlanders te behappen met gemiddeld een 30 graden en het zeewater op zo'n graad of 25.

Brevet driftdiverAfgelopen zondag, de laatste dag van een heel weekend duiken in Zeeland heb ik het weekend afgesloten met een Padi cursus Drift Diver.

Deze cursus leert je hoe je om moet gaan met stroming tijdens het duiken en welke technieken en procedures je daarbij moet kennen en gebruiken.

Ik heb voor deze cursus twee leuke duiken gemaakt in de Oosterschelde en heb vooraf de nodige theorie gehad over stroming en getijden; de stroming in de Oosterschelde is per slot van rekening het gevolg van het getij en deze stroming zorgt er dus voor dat er twee keer per dag hoogwater (vloed) en twee keer per dag laagwater (eb) is, met als gevolg dat de stroming dus vier keer per dag omdraait.

Het grootste gevaar met duiken in getijdewater is dus dat de kans bestaat dat je niet op dezelfde plek het water uit kan komen als dat je er ook in bent gegaan.

Enige tijd geleden ben ik samen met twee andere enthousiastelingen gestart met een cursus decompressieduiken. Een decompressieduik is een duik waarbij het niet meer zo maar is toegestaan om direct naar de oppervlakte op te stijgen; er zullen onderweg verplichte stops gemaakt moeten worden ter voorkoming van de caissonziekte.

Deze vorm van duiken valt onder technisch duiken omdat er een (virtueel) plafond boven je hoofd zit tijdens het duiken en vereist daarom ook een speciale opleiding en aangepaste uitrusting.

Vorige week donderdag heb ik eindelijk de tijd genomen mijn nieuw verworven duikbrevetten (of eigenlijk specialisaties) op te halen bij ScubaCity.